Novi Sad
14.05.2013.
14:37 > 14:12
U Dečijoj bolnici u Novom Sadu otvorena je prva Banka mleka u Vojvodini, a druga u Srbiji.
  • 16.05.2013 06:01
    !!!
    Ja ne mogu da verujem koliko polemisete sta je zdravo i da li ima kakve bakterije i viruse.Vi onda ne bi trebali da zivite uopste ni da jedete hleb, ni da pijete kravlje mleko, pa ni da udisete jer je sve zagadjeno.
    Da li vam je palo na pamet da ta dojilja koja donira mleko hrani i svoje dete sa njim?Zasto bi njeno dete normalno naporedovalo i bilo zdravo, a nekom detetu kom se donira ne bi bilo?I ne verujem da ce bas bez vecih provera da daju deci humano mleko.Da li ste za ove 4 godine koliko je otvorena Beogradska banka mleka culi za neki skandal? Uostalom svako ima prava na svoj izbor, kao sto je neko rekao pre mene mozete toviti dete i vestackim mlekom.
  • 15.05.2013 12:19
    @Malo razuma - temperature
    A znate li da virusw Hepatitisa B i C ne ubija ni temperatura od 100 stepeni? Potrebno je dugotrajno izlaganje inficiranog predmeta ili tvari na temperaturi od preko 160 setepni celzijusa. Posle toga od mleka moze da ostane samo neka specena smesa.
  • Malo razuma

    15.05.2013 07:37
    temperature
    Vaša konstatacija da pasterizacija ne ubija viruse i da ih ima jako otpornih je potpuno tačna. Međutim, HIV ubijaju temperature od 50-60 stepeni a pasterizacija se vrši višim temperaturama (oko 70 stepeni). Takođe, ne razumem, da li biste se protivili da bebe kojima je potrebno dobiju transfuziju krvi? Jer ne vidim razliku u riziku od infekcije (koji je i kod jedne i kod druge tečnosti u ovim uslovima zanemarljiv). Uostalom, niko nikog ne tera, ako mislite da je nebezbedno dajte im aflatoksično melko sa police i tovite ih Humanom ko ćuriće pa uzdravlje!
  • moje ime

    15.05.2013 06:17
    Dojilje, vratite se. Sve vam je oprošteno.
  • @Anonimus - !!!

    14.05.2013 23:15
    "Svaka zena prolazi proveru krvi pre doniranja mleka,"

    Znate li vi šta je termin "prozor"? Da bi se sa sigurnoscu utvrdilo da osoba nema npr. virus HIV, prvo testiranje se vrši nakon 3 meseca potpune apstinencije, bez poseta zubaru i sl. Sledece testiranje se vrši nakon 6 meseci potpune apstinencije, bez poseta zubaru, hirurskih ili drugih rizicnih zahvata.

    Sada vi meni objasnite, kako to funkcionise sa bankom mleka?

    Prijavi se doilja, pa onda narednih pola godine apstinira, ne posecuje zubara, ne ide na nikakve hirurške i druge intervencije, pa tek onda nakon što je dva puta testirana donira mleko?

    Pasterizacija ne ubija viruse. Postoje virusi koje ni sterilizatori na 350 stepeni celzijusovih ne mogu ubiti, i predstavljaju velik problem, jer se za svakog pacijenta prilikom nekih intervencija mora koristiti jednokratno izuzetno skupa oprema.
  • 14.05.2013 17:23
    !!!
    Svaka zena prolazi proveru krvi pre doniranja mleka, takvo mleko koje se donira se pasterizuje i tek onda daje deci.Ne razumem takva zgrazavanja, zar je bolje da vam deca budu hranjena adaptiranim koje nema ni pola sastojaka koje ima humano mleke.Postoji jos ono od davnina, da svako svoje mladunce hrani.
  • 14.05.2013 17:15
    Nikada
    Uzas, zamisli hranis dete mlekom zene koju nikada nisi video. Mozda je bolesna?!
  • ne hvala

    14.05.2013 16:08
    Bebe se vakcinisu protiv Hep B tek sa 4 meseca.

    Vakcine protiv Hepatitisa C nema.

    Vakcine protiv HIV nema.

    Šta sa HPV?

    Šta sa TBC?

    Većina inficiranih godinama pa nekad i decenijama nema pojma da je zaražena, a testiranje trudnica nije obavezno.
  • 14.05.2013 15:04
    Jel neko testira te žene koje daju mleko na zarazne bolesti? Period inkubacije za neke bolesti je 3 meseca, 6 meseci. Imam osećaj da će se ovde uzimati mleko bez provere, sve dok neka beba ne bude zarazena preko mleka.


  • Lepo

    14.05.2013 14:49
    Veoma mi je drago zbog ovoga, ali opet ovde vlada korupcija, pa će neko ko ima da plati platiti bez obzira što ima drugih kojima je to potrebnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna